Next section
Previous section
 
 GRUPPEN............................................................................1
Når teen er kølet ned til rumtemperatur, hældes opløsningen i et glas, porcelænskrukke, glaseret lerkrukke eller en rustfri stålbeholder. Glas er bedst. Metalbeholdere af andre typer end rustfrit stål skal undgås og bør aldrig anvendes, fordi syrerne, som dannes, kan reagere med metallet. Du kan også anvende et førsteklasses materiale af polylefine gruppen, f.eks. polyethylene (PE) eller polypropylene. Vin eller æbleeddike opbevares også i beholdere lavet af disse fødevarevenlige materialer. Imidlertid skal du undgå beholdere, som er lavet af polyvinylchloride (PVC) eller polystyrene.40
 
 GRYDE..............................................................................1
En 2-4 liters gryde til kogende vand 26
 
 GRØN...............................................................................6
2 teskefulde sort eller grøn te pr. liter vand 22
Lav te på sædvanlig måde. Pr. liter vand: hæld 2 tsk. (ca. 5 gram) sort eller grøn te i frisk kogende vand. Du kan også bruge tebreve. Lad tebladene trække i 15 minutter. Grøn te kommer fra den samme plante som sort te og adskiller sig især fra denne ved måden den er forarbejdet på: den er ikke gæret. Japanske læger fandt ud af, at grøn te forebygger mod udvikling af kræft. Jeg vil foreslå at bruge grøn te til Kombucha drikken. Hvis du ikke ønsker at bruge hverken sort eller grøn te kan du også bruge urtete.32
Lav te på sædvanlig måde. Pr. liter vand: hæld 2 tsk. (ca. 5 gram) sort eller grøn te i frisk kogende vand. Du kan også bruge tebreve. Lad tebladene trække i 15 minutter. Grøn te kommer fra den samme plante som sort te og adskiller sig især fra denne ved måden den er forarbejdet på: den er ikke gæret. Japanske læger fandt ud af, at grøn te forebygger mod udvikling af kræft. Jeg vil foreslå at bruge grøn te til Kombucha drikken. Hvis du ikke ønsker at bruge hverken sort eller grøn te kan du også bruge urtete.32
Lav te på sædvanlig måde. Pr. liter vand: hæld 2 tsk. (ca. 5 gram) sort eller grøn te i frisk kogende vand. Du kan også bruge tebreve. Lad tebladene trække i 15 minutter. Grøn te kommer fra den samme plante som sort te og adskiller sig især fra denne ved måden den er forarbejdet på: den er ikke gæret. Japanske læger fandt ud af, at grøn te forebygger mod udvikling af kræft. Jeg vil foreslå at bruge grøn te til Kombucha drikken. Hvis du ikke ønsker at bruge hverken sort eller grøn te kan du også bruge urtete.32
Lav te på sædvanlig måde. Pr. liter vand: hæld 2 tsk. (ca. 5 gram) sort eller grøn te i frisk kogende vand. Du kan også bruge tebreve. Lad tebladene trække i 15 minutter. Grøn te kommer fra den samme plante som sort te og adskiller sig især fra denne ved måden den er forarbejdet på: den er ikke gæret. Japanske læger fandt ud af, at grøn te forebygger mod udvikling af kræft. Jeg vil foreslå at bruge grøn te til Kombucha drikken. Hvis du ikke ønsker at bruge hverken sort eller grøn te kan du også bruge urtete.32
Lav te på sædvanlig måde. Pr. liter vand: hæld 2 tsk. (ca. 5 gram) sort eller grøn te i frisk kogende vand. Du kan også bruge tebreve. Lad tebladene trække i 15 minutter. Grøn te kommer fra den samme plante som sort te og adskiller sig især fra denne ved måden den er forarbejdet på: den er ikke gæret. Japanske læger fandt ud af, at grøn te forebygger mod udvikling af kræft. Jeg vil foreslå at bruge grøn te til Kombucha drikken. Hvis du ikke ønsker at bruge hverken sort eller grøn te kan du også bruge urtete.32
 
 GUMMIBÅND..........................................................................1
Dæk åbningen af gæringsbeholderen med et osteklæde, et viskestykke, papirtørklæde eller lignende lys klud, til at holde frugtfluer, støv, plantesporer og andre forureningskilder ude. Bind det tæt til beholderen med et gummibånd, så du sikrer, at frugtfluerne ikke kan komme ind. Klædet skal være porøst nok til at lade luften cirkulere, så kulturen kan ånde, men ikke så porøst, at frugtfluer og mugsporer kan komme igennem.46
 
 GÅ.................................................................................1
Du bør ikke ryge i det samme værelse. Tilsyneladende vil kulturen så i opløsning eller mugne.78
 
 GÅET...............................................................................1
Gæringsbeholderen bør ikke flyttes, når processen først er gået i gang. Bær den ikke rundt, da den gamle hinde - eller den nyligt formede - dermed nemt kan synke til bunds.76
 
 GÅR................................................................................1
Teen tjener som kilde for nitrogener og medvirker til mikroorganismernes vækst. For at få så meget af dette nitrogen som muligt, såvel som mineralsalte etc., overført til næringsopløsningen, anbefales det at tebrygningen sker over længere tid, end den sædvanlige. Nogle går endda så lang som til at koge teen i 3-5 minutter, antagelig af de samme grunde.72
 
 GÆRBUNDFALDET......................................................................1
Vær ikke bekymret, hvis noget af gærbundfaldet kommer med i flasken. Det menes, at visse gærceller har en gavnlig virkning på mave-tarm kanalen, normaliserer tarmfloraen, og gennem immun-stimulation af tarmen bidrager de til forøgelse af modstandskraften over for sygdom. Gæren Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 har f.eks. for nylig været brugt som medicin (Perenterol) på grund af dens immunologe virkning. Ifølge en artikel i et lægetidsskrift er gærcellerne velegnede såvel til forebyggende behandling som behandling af tarmsygdomme. Disse gærcellers immunologe styrke er blevet bevist i nyere tid. Gærcellerne frigør en hel serie stoffer i hele tarmkanalen, hvilket kan fremme væksten af apathogene bakterier, som kan have en afstødende (fjendtlig) virkning på fakultative pathogener (sygdomsfremkaldende) bakterier. På trods af, at det fortsat er uvist, nøjagtigt hvordan gærcellernes behandlingsmekanismer virker, formodes det, at gærcellerne i Kombuchadrikken har lignende mekanismer, som er ligeså effektive. Gærcellen bruges i eksperimenter for at se, om sygdomme med kronisk betændelse i tarmen (Crohn's sygdom) kan påvirkes gennem forandring af bakterierne i tarmkanalen.98
 
 GÆRCELLEKULTUR.....................................................................1
Af og til (hver 4. uge) skal bundfaldet, som gør drikken uklar og for det meste består af ren gærcellekultur, fjernes fra bunden af beholderen ved at skylle den med vand. Hvis du ønsker en større mængde kulsyre og en ikke så skarp smag, skal du stimulere gærcellernes vækst og forhindre dannelsen af syrer via eddikekulturen. Dette opnås ved hyppig udhældning af teen og sjældnere fjernelse af bundfaldet, fordi gærcellerne for størsteparten ophobes deri. "Gærcellerne i bundfaldet er ansvarlig for en hurtig start på den nye gæringsproces".102
 
 GÆRCELLEN..........................................................................1
Vær ikke bekymret, hvis noget af gærbundfaldet kommer med i flasken. Det menes, at visse gærceller har en gavnlig virkning på mave-tarm kanalen, normaliserer tarmfloraen, og gennem immun-stimulation af tarmen bidrager de til forøgelse af modstandskraften over for sygdom. Gæren Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 har f.eks. for nylig været brugt som medicin (Perenterol) på grund af dens immunologe virkning. Ifølge en artikel i et lægetidsskrift er gærcellerne velegnede såvel til forebyggende behandling som behandling af tarmsygdomme. Disse gærcellers immunologe styrke er blevet bevist i nyere tid. Gærcellerne frigør en hel serie stoffer i hele tarmkanalen, hvilket kan fremme væksten af apathogene bakterier, som kan have en afstødende (fjendtlig) virkning på fakultative pathogener (sygdomsfremkaldende) bakterier. På trods af, at det fortsat er uvist, nøjagtigt hvordan gærcellernes behandlingsmekanismer virker, formodes det, at gærcellerne i Kombuchadrikken har lignende mekanismer, som er ligeså effektive. Gærcellen bruges i eksperimenter for at se, om sygdomme med kronisk betændelse i tarmen (Crohn's sygdom) kan påvirkes gennem forandring af bakterierne i tarmkanalen.98
 
 GÆRCELLER..........................................................................2
Hæld drikken på flasker, skal fyldes til randen (1½ liters mineralvands-plastflasker med skruelåg kan anvendes). Levn ca. 1/10 (10%) til den næste portion. Tilprop flaskerne sikkert. Det er ikke nødvendigt at si den gærede drik gennem en klud. En vis mængde bundfald med gærceller er normalt. Det er en følge af gærcellernes vækst, at der produceres luftarter, som gør drikken kulsyreholdig. Gærcellerne siges at besidde ønskelige positive virkninger på den menneskelige organisme.52
Vær ikke bekymret, hvis noget af gærbundfaldet kommer med i flasken. Det menes, at visse gærceller har en gavnlig virkning på mave-tarm kanalen, normaliserer tarmfloraen, og gennem immun-stimulation af tarmen bidrager de til forøgelse af modstandskraften over for sygdom. Gæren Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 har f.eks. for nylig været brugt som medicin (Perenterol) på grund af dens immunologe virkning. Ifølge en artikel i et lægetidsskrift er gærcellerne velegnede såvel til forebyggende behandling som behandling af tarmsygdomme. Disse gærcellers immunologe styrke er blevet bevist i nyere tid. Gærcellerne frigør en hel serie stoffer i hele tarmkanalen, hvilket kan fremme væksten af apathogene bakterier, som kan have en afstødende (fjendtlig) virkning på fakultative pathogener (sygdomsfremkaldende) bakterier. På trods af, at det fortsat er uvist, nøjagtigt hvordan gærcellernes behandlingsmekanismer virker, formodes det, at gærcellerne i Kombuchadrikken har lignende mekanismer, som er ligeså effektive. Gærcellen bruges i eksperimenter for at se, om sygdomme med kronisk betændelse i tarmen (Crohn's sygdom) kan påvirkes gennem forandring af bakterierne i tarmkanalen.98
 
 GÆRCELLERNE........................................................................12
Gæringen skal fortsætte i 8-12 dage, afhængig af temperaturen. Jo højere rumtemperatur, jo hurtigere gæring. Perioden på 8-12 dage gives mere som en rettesnor. Kombuchakulturen behøver en varm og stille plads og må under ingen omstændigheder flyttes. Temperaturen i teen må ikke falde til under 20° C og ikke stige til over 30° C. Den ideelle temperatur ligger på omkring 23° - 27° C. Lys er ikke nødvendig. Kulturen arbejder også i mørke. Kulturen kan blive ødelagt, hvis den udsættes for klart sollys. Halvskygge er bedre.Gennem gæringsprocessen nedbrydes sukkeret af gærcellerne og spaltes i luftarter (CO2), forskellige organiske syrer og andre forbindelser. Det er kombinationen af disse processer, som giver Kombuchadrikken dens karakteristiske aroma. Væsken er i begyndelsen sød, men sødmen forsvinder efterhånden som sukkeret nedbrydes. På samme tid begynder der at udvikle sig en syrlig duft som resultat af bakteriernes aktivitet, så der sker en overgang fra det sødlige til det syrlige. Hvis en tyndere drik foretrækkes, skal gæringen standses tidligere. Til en tør eller let syrlig smag skal den gære længere.48
Hæld drikken på flasker, skal fyldes til randen (1½ liters mineralvands-plastflasker med skruelåg kan anvendes). Levn ca. 1/10 (10%) til den næste portion. Tilprop flaskerne sikkert. Det er ikke nødvendigt at si den gærede drik gennem en klud. En vis mængde bundfald med gærceller er normalt. Det er en følge af gærcellernes vækst, at der produceres luftarter, som gør drikken kulsyreholdig. Gærcellerne siges at besidde ønskelige positive virkninger på den menneskelige organisme.52
For at få den største fornøjelse af drikken, bør den have lov til at lagre i nogle dage (mindst 5 dage), efter at den er hældt på flasker. Bakteriernes aktivitet standses, fordi påfyldningen på flasker udelukker luften, hvorimod gærcellerne fortsætter med at arbejde. Hvis flaskerne er godt lukket til, vil luftarterne, som dannes ved gærcellernes aktivitet, ikke kunne slippe væk. Dermed produceres der en mousserende drik. Med henblik på at opnå dette er få dage på flaskerne sædvanligvis tilstrækkelig; uanset hvad, vil drikken imidlertid holde sig godt i månedsvis. Vær ikke bekymret: gærcellerne vil stoppe deres produktion af luftarter på et vist tidspunkt. Det er tilrådeligt at opbevare drikken et køligt sted (eks.vis i køleskabet).54
For at få den største fornøjelse af drikken, bør den have lov til at lagre i nogle dage (mindst 5 dage), efter at den er hældt på flasker. Bakteriernes aktivitet standses, fordi påfyldningen på flasker udelukker luften, hvorimod gærcellerne fortsætter med at arbejde. Hvis flaskerne er godt lukket til, vil luftarterne, som dannes ved gærcellernes aktivitet, ikke kunne slippe væk. Dermed produceres der en mousserende drik. Med henblik på at opnå dette er få dage på flaskerne sædvanligvis tilstrækkelig; uanset hvad, vil drikken imidlertid holde sig godt i månedsvis. Vær ikke bekymret: gærcellerne vil stoppe deres produktion af luftarter på et vist tidspunkt. Det er tilrådeligt at opbevare drikken et køligt sted (eks.vis i køleskabet).54
Næringsopløsningen skal ernære mikroorganismerne i Kombuchakulturen, ikke os. Vi må derfor hovedsageligt tilberede næringsopløsningen i overensstemmelse med gærcellernes behov (bakterierne ernærer sig for deres vedkommende delvist af gærcellernes stofskifteprodukter, delvist af selve næringsopløsningen). Mikroorganismerne behøver sukker for at blive aktiveret. I næringsopløsninger med lav koncentration af sukker, frigives der tilsvarende færre aktive stoffer. Sammenfattende udtrykt bliver sukkeret `spist` af gærcellerne.70
Vær ikke bekymret, hvis noget af gærbundfaldet kommer med i flasken. Det menes, at visse gærceller har en gavnlig virkning på mave-tarm kanalen, normaliserer tarmfloraen, og gennem immun-stimulation af tarmen bidrager de til forøgelse af modstandskraften over for sygdom. Gæren Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 har f.eks. for nylig været brugt som medicin (Perenterol) på grund af dens immunologe virkning. Ifølge en artikel i et lægetidsskrift er gærcellerne velegnede såvel til forebyggende behandling som behandling af tarmsygdomme. Disse gærcellers immunologe styrke er blevet bevist i nyere tid. Gærcellerne frigør en hel serie stoffer i hele tarmkanalen, hvilket kan fremme væksten af apathogene bakterier, som kan have en afstødende (fjendtlig) virkning på fakultative pathogener (sygdomsfremkaldende) bakterier. På trods af, at det fortsat er uvist, nøjagtigt hvordan gærcellernes behandlingsmekanismer virker, formodes det, at gærcellerne i Kombuchadrikken har lignende mekanismer, som er ligeså effektive. Gærcellen bruges i eksperimenter for at se, om sygdomme med kronisk betændelse i tarmen (Crohn's sygdom) kan påvirkes gennem forandring af bakterierne i tarmkanalen.98
Vær ikke bekymret, hvis noget af gærbundfaldet kommer med i flasken. Det menes, at visse gærceller har en gavnlig virkning på mave-tarm kanalen, normaliserer tarmfloraen, og gennem immun-stimulation af tarmen bidrager de til forøgelse af modstandskraften over for sygdom. Gæren Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 har f.eks. for nylig været brugt som medicin (Perenterol) på grund af dens immunologe virkning. Ifølge en artikel i et lægetidsskrift er gærcellerne velegnede såvel til forebyggende behandling som behandling af tarmsygdomme. Disse gærcellers immunologe styrke er blevet bevist i nyere tid. Gærcellerne frigør en hel serie stoffer i hele tarmkanalen, hvilket kan fremme væksten af apathogene bakterier, som kan have en afstødende (fjendtlig) virkning på fakultative pathogener (sygdomsfremkaldende) bakterier. På trods af, at det fortsat er uvist, nøjagtigt hvordan gærcellernes behandlingsmekanismer virker, formodes det, at gærcellerne i Kombuchadrikken har lignende mekanismer, som er ligeså effektive. Gærcellen bruges i eksperimenter for at se, om sygdomme med kronisk betændelse i tarmen (Crohn's sygdom) kan påvirkes gennem forandring af bakterierne i tarmkanalen.98
Vær ikke bekymret, hvis noget af gærbundfaldet kommer med i flasken. Det menes, at visse gærceller har en gavnlig virkning på mave-tarm kanalen, normaliserer tarmfloraen, og gennem immun-stimulation af tarmen bidrager de til forøgelse af modstandskraften over for sygdom. Gæren Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 har f.eks. for nylig været brugt som medicin (Perenterol) på grund af dens immunologe virkning. Ifølge en artikel i et lægetidsskrift er gærcellerne velegnede såvel til forebyggende behandling som behandling af tarmsygdomme. Disse gærcellers immunologe styrke er blevet bevist i nyere tid. Gærcellerne frigør en hel serie stoffer i hele tarmkanalen, hvilket kan fremme væksten af apathogene bakterier, som kan have en afstødende (fjendtlig) virkning på fakultative pathogener (sygdomsfremkaldende) bakterier. På trods af, at det fortsat er uvist, nøjagtigt hvordan gærcellernes behandlingsmekanismer virker, formodes det, at gærcellerne i Kombuchadrikken har lignende mekanismer, som er ligeså effektive. Gærcellen bruges i eksperimenter for at se, om sygdomme med kronisk betændelse i tarmen (Crohn's sygdom) kan påvirkes gennem forandring af bakterierne i tarmkanalen.98
Nye, stribede og geléagtige stykker kan udvikle sig i de fyldte flasker. Ser ud som "lyse og mørkebrune alger". Disse har udviklet sig gennem små stykker/udløbere af Kombuchakulturen, som slap med igennem, da drikken blev hældt på flasker. For at forhindre disse stykker i at komme med over i drikken, når den hældes i glasset, kan den filtreres gennem en si. Et rent klæde kan anvendes, men en si vil være bedre, fordi alene større stykker kultur holdes tilbage, medens gærcellerne passerer igennem.100
Af og til (hver 4. uge) skal bundfaldet, som gør drikken uklar og for det meste består af ren gærcellekultur, fjernes fra bunden af beholderen ved at skylle den med vand. Hvis du ønsker en større mængde kulsyre og en ikke så skarp smag, skal du stimulere gærcellernes vækst og forhindre dannelsen af syrer via eddikekulturen. Dette opnås ved hyppig udhældning af teen og sjældnere fjernelse af bundfaldet, fordi gærcellerne for størsteparten ophobes deri. "Gærcellerne i bundfaldet er ansvarlig for en hurtig start på den nye gæringsproces".102
Den flaske, som aktuelt er i brug, behøver naturligvis ikke at blive opbevaret i køleskab; drikken kan stå ved stuetemperatur, hvilket er bedre for ens mave. Drikken kan også fortyndes med varmt vand. Imidlertid vil gærcellerne, som slap med over i drikken, blive ødelagt, hvis vandet er opvarmet til mere end 40 °. Andre stoffer, såsom glukuronsyre eller antibiotiske stoffer, vil ikke blive berørt, selv ved opvarmning til 100 ° C.112
Det er også muligt at anvende flasker med metalkapsler (såsom ølflasker eller mineralvandsflasker, glas ell. plast) og lade drikken gære igen nogle få dage. Du kan endda tilsætte ½ til 1 teskefuld sukker pr. 0,7 liters flaske, før du kommer kapslen på, således at gærcellerne i teen, som forårsager den lette uklarhed, forøges en smule og dermed frigiver yderligere mængder kuldioxid i drikken, hvilket giver drikken en forfriskende virkning.116
More Top of section