|
GIVES..............................................................................1
|
Gæringen skal fortsætte i 8-12 dage, afhængig af temperaturen. Jo højere rumtemperatur, jo hurtigere gæring. Perioden på 8-12 dage gives mere som en rettesnor. Kombuchakulturen behøver en varm og stille plads og må under ingen omstændigheder flyttes. Temperaturen i teen må ikke falde til under 20° C og ikke stige til over 30° C. Den ideelle temperatur ligger på omkring 23° - 27° C. Lys er ikke nødvendig. Kulturen arbejder også i mørke. Kulturen kan blive ødelagt, hvis den udsættes for klart sollys. Halvskygge er bedre.Gennem gæringsprocessen nedbrydes sukkeret af gærcellerne og spaltes i luftarter (CO2), forskellige organiske syrer og andre forbindelser. Det er kombinationen af disse processer, som giver Kombuchadrikken dens karakteristiske aroma. Væsken er i begyndelsen sød, men sødmen forsvinder efterhånden som sukkeret nedbrydes. På samme tid begynder der at udvikle sig en syrlig duft som resultat af bakteriernes aktivitet, så der sker en overgang fra det sødlige til det syrlige. Hvis en tyndere drik foretrækkes, skal gæringen standses tidligere. Til en tør eller let syrlig smag skal den gære længere. | 48 |
|
GIVNE..............................................................................1
|
Frisk, ukogt frugt kan dog bruges, men skal først tilføres, når drikken er færdig til at komme på flasker. Du kan tilsætte nogle få hindbær eller nogle få kirsebær, brombær etc., eller hvad der nu er til rådighed i haven på det givne tidspunkt. Drikken tiltager sig en smule af frugtsmagen og får en anden farve til en forandring. Eller prøv at komme et par friske hyldebærblomster ned i flaskehalsen til drikken. På den måde får teen en speciel karakteristisk, svagelig, tør smag, som minder om "hyldeblomst champagne. Du kan også, efter at have kommet drikken på flaske, komme en dessertske rosiner ned i flasken. Drikken gærer så igen. | 122 |
|
GLAS...............................................................................8
|
Når teen er kølet ned til rumtemperatur, hældes opløsningen i et glas, porcelænskrukke, glaseret lerkrukke eller en rustfri stålbeholder. Glas er bedst. Metalbeholdere af andre typer end rustfrit stål skal undgås og bør aldrig anvendes, fordi syrerne, som dannes, kan reagere med metallet. Du kan også anvende et førsteklasses materiale af polylefine gruppen, f.eks. polyethylene (PE) eller polypropylene. Vin eller æbleeddike opbevares også i beholdere lavet af disse fødevarevenlige materialer. Imidlertid skal du undgå beholdere, som er lavet af polyvinylchloride (PVC) eller polystyrene. | 40 |
Når teen er kølet ned til rumtemperatur, hældes opløsningen i et glas, porcelænskrukke, glaseret lerkrukke eller en rustfri stålbeholder. Glas er bedst. Metalbeholdere af andre typer end rustfrit stål skal undgås og bør aldrig anvendes, fordi syrerne, som dannes, kan reagere med metallet. Du kan også anvende et førsteklasses materiale af polylefine gruppen, f.eks. polyethylene (PE) eller polypropylene. Vin eller æbleeddike opbevares også i beholdere lavet af disse fødevarevenlige materialer. Imidlertid skal du undgå beholdere, som er lavet af polyvinylchloride (PVC) eller polystyrene. | 40 |
Drikken har en behagelig smag. Den er mousserende, let syrlig og forfriskende. Man drikker normalt 3 glas om dagen, ét glas (1 dl ell. mere) på en tom mave om morgenen, det andet glas efter et måltid i løbet af dagen, og det sidste glas kort før sengetid. | 56 |
Drikken har en behagelig smag. Den er mousserende, let syrlig og forfriskende. Man drikker normalt 3 glas om dagen, ét glas (1 dl ell. mere) på en tom mave om morgenen, det andet glas efter et måltid i løbet af dagen, og det sidste glas kort før sengetid. | 56 |
Drikken har en behagelig smag. Den er mousserende, let syrlig og forfriskende. Man drikker normalt 3 glas om dagen, ét glas (1 dl ell. mere) på en tom mave om morgenen, det andet glas efter et måltid i løbet af dagen, og det sidste glas kort før sengetid. | 56 |
Drikken har en behagelig smag. Den er mousserende, let syrlig og forfriskende. Man drikker normalt 3 glas om dagen, ét glas (1 dl ell. mere) på en tom mave om morgenen, det andet glas efter et måltid i løbet af dagen, og det sidste glas kort før sengetid. | 56 |
Når flaskerne er fyldt, bør de opbevares et køligt sted, helst i køleskabet eller i en kold kælder, for at begrænse eftergæringen. Når de opbevares på denne måde, kan drikken holde sig i lang tid. Syrerne forhindrer drikken i at blive dårlig. Kombuchadrikkens virkning nedsættes løbende gennem opbevaring over længere tid, men ikke desto mindre - selv efter 5 måneder - er virkningen ikke forsvundet helt, og er selv da ganske betydelig. Jo længere drikken forbliver på flasken, jo bedre smager den, fordi den fortsætter med at udvikle sig. Drikken bør, inden man begynder at drikke den, lades i ro fra 3 til 6 dage efter aftapningen. Kulsyre bygges op gennem eftergæringen, og den kan kun undslippe, når flasken åbnes. Kulsyren giver drikken en mousserende, forfriskende karakter. Bare lad et glas Kombucha glide hen over tungen, akkurat som vindrikkere gør, og mærk, hvordan de frembrusende kulsyrebobler kildrer din gane, - drikken er virkelig forfriskende, slukker tørsten, og så er den sund tilligemed. | 110 |
Det er også muligt at anvende flasker med metalkapsler (såsom ølflasker eller mineralvandsflasker, glas ell. plast) og lade drikken gære igen nogle få dage. Du kan endda tilsætte ½ til 1 teskefuld sukker pr. 0,7 liters flaske, før du kommer kapslen på, således at gærcellerne i teen, som forårsager den lette uklarhed, forøges en smule og dermed frigiver yderligere mængder kuldioxid i drikken, hvilket giver drikken en forfriskende virkning. | 116 |
|
GLASERET...........................................................................1
|
Når teen er kølet ned til rumtemperatur, hældes opløsningen i et glas, porcelænskrukke, glaseret lerkrukke eller en rustfri stålbeholder. Glas er bedst. Metalbeholdere af andre typer end rustfrit stål skal undgås og bør aldrig anvendes, fordi syrerne, som dannes, kan reagere med metallet. Du kan også anvende et førsteklasses materiale af polylefine gruppen, f.eks. polyethylene (PE) eller polypropylene. Vin eller æbleeddike opbevares også i beholdere lavet af disse fødevarevenlige materialer. Imidlertid skal du undgå beholdere, som er lavet af polyvinylchloride (PVC) eller polystyrene. | 40 |
|
GLASKRUKKE.........................................................................1
|
En 2-4 liters glaskrukke eller syltetøjsglas | 26 |
|
GLASSET............................................................................1
|
Nye, stribede og geléagtige stykker kan udvikle sig i de fyldte flasker. Ser ud som "lyse og mørkebrune alger". Disse har udviklet sig gennem små stykker/udløbere af Kombuchakulturen, som slap med igennem, da drikken blev hældt på flasker. For at forhindre disse stykker i at komme med over i drikken, når den hældes i glasset, kan den filtreres gennem en si. Et rent klæde kan anvendes, men en si vil være bedre, fordi alene større stykker kultur holdes tilbage, medens gærcellerne passerer igennem. | 100 |
|
GLEMME.............................................................................1
|
Når du starter en ny gæringsproces, skal du ikke glemme at tilføje mindst 10% væske fra en færdiggæret portion. | 58 |
|
GLIDE..............................................................................1
|
Når flaskerne er fyldt, bør de opbevares et køligt sted, helst i køleskabet eller i en kold kælder, for at begrænse eftergæringen. Når de opbevares på denne måde, kan drikken holde sig i lang tid. Syrerne forhindrer drikken i at blive dårlig. Kombuchadrikkens virkning nedsættes løbende gennem opbevaring over længere tid, men ikke desto mindre - selv efter 5 måneder - er virkningen ikke forsvundet helt, og er selv da ganske betydelig. Jo længere drikken forbliver på flasken, jo bedre smager den, fordi den fortsætter med at udvikle sig. Drikken bør, inden man begynder at drikke den, lades i ro fra 3 til 6 dage efter aftapningen. Kulsyre bygges op gennem eftergæringen, og den kan kun undslippe, når flasken åbnes. Kulsyren giver drikken en mousserende, forfriskende karakter. Bare lad et glas Kombucha glide hen over tungen, akkurat som vindrikkere gør, og mærk, hvordan de frembrusende kulsyrebobler kildrer din gane, - drikken er virkelig forfriskende, slukker tørsten, og så er den sund tilligemed. | 110 |
|
GLUKURONSYRE.......................................................................1
|
Den flaske, som aktuelt er i brug, behøver naturligvis ikke at blive opbevaret i køleskab; drikken kan stå ved stuetemperatur, hvilket er bedre for ens mave. Drikken kan også fortyndes med varmt vand. Imidlertid vil gærcellerne, som slap med over i drikken, blive ødelagt, hvis vandet er opvarmet til mere end 40 °. Andre stoffer, såsom glukuronsyre eller antibiotiske stoffer, vil ikke blive berørt, selv ved opvarmning til 100 ° C. | 112 |
|
GLÆDEN.............................................................................1
|
Gennem sådanne variationer og eksperimenter kan man afveksle smagen og således fortsat stimulere glæden ved at drikke Kombucha. Men vær opmærksom på, at du kun må tilføre de nævnte ting til den færdiggærede drik, så der ikke slipper uønskede bakterier ind. | 124 |
|
GOD................................................................................1
|
God fornøjelse! | 134 |
|
GODT...............................................................................3
|
For at få den største fornøjelse af drikken, bør den have lov til at lagre i nogle dage (mindst 5 dage), efter at den er hældt på flasker. Bakteriernes aktivitet standses, fordi påfyldningen på flasker udelukker luften, hvorimod gærcellerne fortsætter med at arbejde. Hvis flaskerne er godt lukket til, vil luftarterne, som dannes ved gærcellernes aktivitet, ikke kunne slippe væk. Dermed produceres der en mousserende drik. Med henblik på at opnå dette er få dage på flaskerne sædvanligvis tilstrækkelig; uanset hvad, vil drikken imidlertid holde sig godt i månedsvis. Vær ikke bekymret: gærcellerne vil stoppe deres produktion af luftarter på et vist tidspunkt. Det er tilrådeligt at opbevare drikken et køligt sted (eks.vis i køleskabet). | 54 |
For at få den største fornøjelse af drikken, bør den have lov til at lagre i nogle dage (mindst 5 dage), efter at den er hældt på flasker. Bakteriernes aktivitet standses, fordi påfyldningen på flasker udelukker luften, hvorimod gærcellerne fortsætter med at arbejde. Hvis flaskerne er godt lukket til, vil luftarterne, som dannes ved gærcellernes aktivitet, ikke kunne slippe væk. Dermed produceres der en mousserende drik. Med henblik på at opnå dette er få dage på flaskerne sædvanligvis tilstrækkelig; uanset hvad, vil drikken imidlertid holde sig godt i månedsvis. Vær ikke bekymret: gærcellerne vil stoppe deres produktion af luftarter på et vist tidspunkt. Det er tilrådeligt at opbevare drikken et køligt sted (eks.vis i køleskabet). | 54 |
Efter at drikken er hældt på flasker, kan du begynde at forberede den nye bryg. Før du gør det, skal du vaske Kombuchakulturen under rindende, lunkent eller koldt vand. Om sommeren kan det anbefales at lægge kulturen godt i blød hver 4-6 uger i lunkent vand, i fem minutter, før den anvendes igen. Dette behøves ikke om vinteren. og efter at have ladet den dryppe tør, bør den placeres i en frisklavet tevæske, som er afkølet til håndvarmt." | 104 |
|
GRADVIST...........................................................................1
|
På denne måde vil hver kultur fortsætte med at formere sig selv, indtil den gradvist begynder at blive mørkebrun. Når den er mørk og snavset brun kasseres den og erstattes med et af sine afkom. På denne måde kan denne enestående kultur vedvarende forsyne dig og din familie med Kombuchate, til en meget lav pris. | 66 |
|
GRAM...............................................................................2
|
Lav te på sædvanlig måde. Pr. liter vand: hæld 2 tsk. (ca. 5 gram) sort eller grøn te i frisk kogende vand. Du kan også bruge tebreve. Lad tebladene trække i 15 minutter. Grøn te kommer fra den samme plante som sort te og adskiller sig især fra denne ved måden den er forarbejdet på: den er ikke gæret. Japanske læger fandt ud af, at grøn te forebygger mod udvikling af kræft. Jeg vil foreslå at bruge grøn te til Kombucha drikken. Hvis du ikke ønsker at bruge hverken sort eller grøn te kan du også bruge urtete. | 32 |
Nogle tips: Du kan tilføje ca. 1 gram (ca. spidsen på en teske) ascorbinsyre (Acidum ascorbicum) når du kommer drikken på flasker. Ascorbinsyre er C-vitamin i ren krystallisk form. Den er en antioxidant, og kan fås på ethvert apotek. Drikkens kvalitet forhøjes dermed og holder sig længere. | 114 |
|
GRUND..............................................................................2
|
Vær ikke bekymret, hvis noget af gærbundfaldet kommer med i flasken. Det menes, at visse gærceller har en gavnlig virkning på mave-tarm kanalen, normaliserer tarmfloraen, og gennem immun-stimulation af tarmen bidrager de til forøgelse af modstandskraften over for sygdom. Gæren Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 har f.eks. for nylig været brugt som medicin (Perenterol) på grund af dens immunologe virkning. Ifølge en artikel i et lægetidsskrift er gærcellerne velegnede såvel til forebyggende behandling som behandling af tarmsygdomme. Disse gærcellers immunologe styrke er blevet bevist i nyere tid. Gærcellerne frigør en hel serie stoffer i hele tarmkanalen, hvilket kan fremme væksten af apathogene bakterier, som kan have en afstødende (fjendtlig) virkning på fakultative pathogener (sygdomsfremkaldende) bakterier. På trods af, at det fortsat er uvist, nøjagtigt hvordan gærcellernes behandlingsmekanismer virker, formodes det, at gærcellerne i Kombuchadrikken har lignende mekanismer, som er ligeså effektive. Gærcellen bruges i eksperimenter for at se, om sygdomme med kronisk betændelse i tarmen (Crohn's sygdom) kan påvirkes gennem forandring af bakterierne i tarmkanalen. | 98 |
Når teen er klar, og smager noget i retning af æbleeddike eller en tør hvidvin, bør den, hvis den ikke skal bruges med det samme, opbevares så køligt som muligt på flasker. Nogle fylder flasken helt op til toppen for at undgå yderligere syredannelse og kulturvækst. Andre foretrækker ikke at fylde flaskerne helt op, fordi drikken fortsætter med at arbejde, selv i flasker der er fyldt helt op, og gennem opbygningen af kulsyre kan der udvikles alt for meget tryk, som kan forårsage, at flaskerne springer. Af denne grund foretrækker flere at bruge flasker, som kan proppes, sådan at korkproppen kan springe af i nødstilfælde, hvis der udvikles alt for meget tryk. | 106 |
|
GRUNDE.............................................................................1
|
Teen tjener som kilde for nitrogener og medvirker til mikroorganismernes vækst. For at få så meget af dette nitrogen som muligt, såvel som mineralsalte etc., overført til næringsopløsningen, anbefales det at tebrygningen sker over længere tid, end den sædvanlige. Nogle går endda så lang som til at koge teen i 3-5 minutter, antagelig af de samme grunde. | 72 |
|
GRUNDIGT...........................................................................1
|
Derfor kan du vælge ikke at filtrere drikken så grundigt. Når drikken er færdig, kan den hældes helt ufiltreret på rene flasker. På den måde bevares dens naturlige uklarhed. Du tager på forhånd Kombuchakulturen ud af gæringsbeholderen med rene hænder og lægger den på en ren tallerken. Ved at holde gæringsbeholderen i en let vinkel, eller ved hjælp af en øse, hælder du væsken gennem en si (som fanger de værste urenheder) og dernæst gennem en tragt over på flasker. Du kan også efterlade Kombuchakulturen i gæringsbeholderen og hælde væsken af ved at vippe beholderen forsigtig i en let vinkel, efterladende en lille smule til syring af den nye væske. Eller du kan indføre en tynd slange (hævert) i beholderen, suge væsken op gennem slangen, og på denne måde aftappe drikken. | 96 |