Next section
Previous section
 
 DENNE..............................................................................8
Lav te på sædvanlig måde. Pr. liter vand: hæld 2 tsk. (ca. 5 gram) sort eller grøn te i frisk kogende vand. Du kan også bruge tebreve. Lad tebladene trække i 15 minutter. Grøn te kommer fra den samme plante som sort te og adskiller sig især fra denne ved måden den er forarbejdet på: den er ikke gæret. Japanske læger fandt ud af, at grøn te forebygger mod udvikling af kræft. Jeg vil foreslå at bruge grøn te til Kombucha drikken. Hvis du ikke ønsker at bruge hverken sort eller grøn te kan du også bruge urtete.32
denne måde vil hver kultur fortsætte med at formere sig selv, indtil den gradvist begynder at blive mørkebrun. Når den er mørk og snavset brun kasseres den og erstattes med et af sine afkom. På denne måde kan denne enestående kultur vedvarende forsyne dig og din familie med Kombuchate, til en meget lav pris.66
På denne måde vil hver kultur fortsætte med at formere sig selv, indtil den gradvist begynder at blive mørkebrun. Når den er mørk og snavset brun kasseres den og erstattes med et af sine afkom. På denne måde kan denne enestående kultur vedvarende forsyne dig og din familie med Kombuchate, til en meget lav pris.66
På denne måde vil hver kultur fortsætte med at formere sig selv, indtil den gradvist begynder at blive mørkebrun. Når den er mørk og snavset brun kasseres den og erstattes med et af sine afkom. På denne måde kan denne enestående kultur vedvarende forsyne dig og din familie med Kombuchate, til en meget lav pris.66
Du kan bruge et kaffefilter til at filtrere drikken igennem, når den er færdig. Drikken vil være næsten helt klar, hvis du bruger den metode. Alle restprodukter vil blive opfanget af filteret, men det bliver tilstoppet meget hurtigt og skal udskiftes hyppigt, når der filtreres større mængder. I stedet for kan du bruge foldede filtre. Du folder et stort stykke filtrerpapir (kan anskaffes på apoteket) i en harmonikalignende facon, og når det er udfoldet, får du et større filtreringsareal. Kemikere filtrerer større mængder af væske på denne måde.92
Derfor kan du vælge ikke at filtrere drikken så grundigt. Når drikken er færdig, kan den hældes helt ufiltreret på rene flasker. På den måde bevares dens naturlige uklarhed. Du tager på forhånd Kombuchakulturen ud af gæringsbeholderen med rene hænder og lægger den på en ren tallerken. Ved at holde gæringsbeholderen i en let vinkel, eller ved hjælp af en øse, hælder du væsken gennem en si (som fanger de værste urenheder) og dernæst gennem en tragt over på flasker. Du kan også efterlade Kombuchakulturen i gæringsbeholderen og hælde væsken af ved at vippe beholderen forsigtig i en let vinkel, efterladende en lille smule til syring af den nye væske. Eller du kan indføre en tynd slange (hævert) i beholderen, suge væsken op gennem slangen, og på denne måde aftappe drikken.96
Når teen er klar, og smager noget i retning af æbleeddike eller en tør hvidvin, bør den, hvis den ikke skal bruges med det samme, opbevares så køligt som muligt på flasker. Nogle fylder flasken helt op til toppen for at undgå yderligere syredannelse og kulturvækst. Andre foretrækker ikke at fylde flaskerne helt op, fordi drikken fortsætter med at arbejde, selv i flasker der er fyldt helt op, og gennem opbygningen af kulsyre kan der udvikles alt for meget tryk, som kan forårsage, at flaskerne springer. Af denne grund foretrækker flere at bruge flasker, som kan proppes, sådan at korkproppen kan springe af i nødstilfælde, hvis der udvikles alt for meget tryk.106
Når flaskerne er fyldt, bør de opbevares et køligt sted, helst i køleskabet eller i en kold kælder, for at begrænse eftergæringen. Når de opbevares på denne måde, kan drikken holde sig i lang tid. Syrerne forhindrer drikken i at blive dårlig. Kombuchadrikkens virkning nedsættes løbende gennem opbevaring over længere tid, men ikke desto mindre - selv efter 5 måneder - er virkningen ikke forsvundet helt, og er selv da ganske betydelig. Jo længere drikken forbliver på flasken, jo bedre smager den, fordi den fortsætter med at udvikle sig. Drikken bør, inden man begynder at drikke den, lades i ro fra 3 til 6 dage efter aftapningen. Kulsyre bygges op gennem eftergæringen, og den kan kun undslippe, når flasken åbnes. Kulsyren giver drikken en mousserende, forfriskende karakter. Bare lad et glas Kombucha glide hen over tungen, akkurat som vindrikkere gør, og mærk, hvordan de frembrusende kulsyrebobler kildrer din gane, - drikken er virkelig forfriskende, slukker tørsten, og så er den sund tilligemed.110
 
 DENS...............................................................................3
Gæringen skal fortsætte i 8-12 dage, afhængig af temperaturen. Jo højere rumtemperatur, jo hurtigere gæring. Perioden på 8-12 dage gives mere som en rettesnor. Kombuchakulturen behøver en varm og stille plads og må under ingen omstændigheder flyttes. Temperaturen i teen må ikke falde til under 20° C og ikke stige til over 30° C. Den ideelle temperatur ligger på omkring 23° - 27° C. Lys er ikke nødvendig. Kulturen arbejder også i mørke. Kulturen kan blive ødelagt, hvis den udsættes for klart sollys. Halvskygge er bedre.Gennem gæringsprocessen nedbrydes sukkeret af gærcellerne og spaltes i luftarter (CO2), forskellige organiske syrer og andre forbindelser. Det er kombinationen af disse processer, som giver Kombuchadrikken dens karakteristiske aroma. Væsken er i begyndelsen sød, men sødmen forsvinder efterhånden som sukkeret nedbrydes. På samme tid begynder der at udvikle sig en syrlig duft som resultat af bakteriernes aktivitet, så der sker en overgang fra det sødlige til det syrlige. Hvis en tyndere drik foretrækkes, skal gæringen standses tidligere. Til en tør eller let syrlig smag skal den gære længere.48
Derfor kan du vælge ikke at filtrere drikken så grundigt. Når drikken er færdig, kan den hældes helt ufiltreret på rene flasker. På den måde bevares dens naturlige uklarhed. Du tager på forhånd Kombuchakulturen ud af gæringsbeholderen med rene hænder og lægger den på en ren tallerken. Ved at holde gæringsbeholderen i en let vinkel, eller ved hjælp af en øse, hælder du væsken gennem en si (som fanger de værste urenheder) og dernæst gennem en tragt over på flasker. Du kan også efterlade Kombuchakulturen i gæringsbeholderen og hælde væsken af ved at vippe beholderen forsigtig i en let vinkel, efterladende en lille smule til syring af den nye væske. Eller du kan indføre en tynd slange (hævert) i beholderen, suge væsken op gennem slangen, og på denne måde aftappe drikken.96
Vær ikke bekymret, hvis noget af gærbundfaldet kommer med i flasken. Det menes, at visse gærceller har en gavnlig virkning på mave-tarm kanalen, normaliserer tarmfloraen, og gennem immun-stimulation af tarmen bidrager de til forøgelse af modstandskraften over for sygdom. Gæren Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 har f.eks. for nylig været brugt som medicin (Perenterol) på grund af dens immunologe virkning. Ifølge en artikel i et lægetidsskrift er gærcellerne velegnede såvel til forebyggende behandling som behandling af tarmsygdomme. Disse gærcellers immunologe styrke er blevet bevist i nyere tid. Gærcellerne frigør en hel serie stoffer i hele tarmkanalen, hvilket kan fremme væksten af apathogene bakterier, som kan have en afstødende (fjendtlig) virkning på fakultative pathogener (sygdomsfremkaldende) bakterier. På trods af, at det fortsat er uvist, nøjagtigt hvordan gærcellernes behandlingsmekanismer virker, formodes det, at gærcellerne i Kombuchadrikken har lignende mekanismer, som er ligeså effektive. Gærcellen bruges i eksperimenter for at se, om sygdomme med kronisk betændelse i tarmen (Crohn's sygdom) kan påvirkes gennem forandring af bakterierne i tarmkanalen.98
 
 DER................................................................................14
Gæringen skal fortsætte i 8-12 dage, afhængig af temperaturen. Jo højere rumtemperatur, jo hurtigere gæring. Perioden på 8-12 dage gives mere som en rettesnor. Kombuchakulturen behøver en varm og stille plads og må under ingen omstændigheder flyttes. Temperaturen i teen må ikke falde til under 20° C og ikke stige til over 30° C. Den ideelle temperatur ligger på omkring 23° - 27° C. Lys er ikke nødvendig. Kulturen arbejder også i mørke. Kulturen kan blive ødelagt, hvis den udsættes for klart sollys. Halvskygge er bedre.Gennem gæringsprocessen nedbrydes sukkeret af gærcellerne og spaltes i luftarter (CO2), forskellige organiske syrer og andre forbindelser. Det er kombinationen af disse processer, som giver Kombuchadrikken dens karakteristiske aroma. Væsken er i begyndelsen sød, men sødmen forsvinder efterhånden som sukkeret nedbrydes. På samme tid begynder der at udvikle sig en syrlig duft som resultat af bakteriernes aktivitet, så der sker en overgang fra det sødlige til det syrlige. Hvis en tyndere drik foretrækkes, skal gæringen standses tidligere. Til en tør eller let syrlig smag skal den gære længere.48
Gæringen skal fortsætte i 8-12 dage, afhængig af temperaturen. Jo højere rumtemperatur, jo hurtigere gæring. Perioden på 8-12 dage gives mere som en rettesnor. Kombuchakulturen behøver en varm og stille plads og må under ingen omstændigheder flyttes. Temperaturen i teen må ikke falde til under 20° C og ikke stige til over 30° C. Den ideelle temperatur ligger på omkring 23° - 27° C. Lys er ikke nødvendig. Kulturen arbejder også i mørke. Kulturen kan blive ødelagt, hvis den udsættes for klart sollys. Halvskygge er bedre.Gennem gæringsprocessen nedbrydes sukkeret af gærcellerne og spaltes i luftarter (CO2), forskellige organiske syrer og andre forbindelser. Det er kombinationen af disse processer, som giver Kombuchadrikken dens karakteristiske aroma. Væsken er i begyndelsen sød, men sødmen forsvinder efterhånden som sukkeret nedbrydes. På samme tid begynder der at udvikle sig en syrlig duft som resultat af bakteriernes aktivitet, så der sker en overgang fra det sødlige til det syrlige. Hvis en tyndere drik foretrækkes, skal gæringen standses tidligere. Til en tør eller let syrlig smag skal den gære længere.48
Hæld drikken på flasker, skal fyldes til randen (1½ liters mineralvands-plastflasker med skruelåg kan anvendes). Levn ca. 1/10 (10%) til den næste portion. Tilprop flaskerne sikkert. Det er ikke nødvendigt at si den gærede drik gennem en klud. En vis mængde bundfald med gærceller er normalt. Det er en følge af gærcellernes vækst, at der produceres luftarter, som gør drikken kulsyreholdig. Gærcellerne siges at besidde ønskelige positive virkninger på den menneskelige organisme.52
For at få den største fornøjelse af drikken, bør den have lov til at lagre i nogle dage (mindst 5 dage), efter at den er hældt på flasker. Bakteriernes aktivitet standses, fordi påfyldningen på flasker udelukker luften, hvorimod gærcellerne fortsætter med at arbejde. Hvis flaskerne er godt lukket til, vil luftarterne, som dannes ved gærcellernes aktivitet, ikke kunne slippe væk. Dermed produceres der en mousserende drik. Med henblik på at opnå dette er få dage på flaskerne sædvanligvis tilstrækkelig; uanset hvad, vil drikken imidlertid holde sig godt i månedsvis. Vær ikke bekymret: gærcellerne vil stoppe deres produktion af luftarter på et vist tidspunkt. Det er tilrådeligt at opbevare drikken et køligt sted (eks.vis i køleskabet).54
Kombucha kulturen vokser og dækker overfladen fuldstændig. Medens den vokser på overfladen af teen bliver kulturen betydeligt tykkere. Den tykke kultur vil være sammensat af let adskillige lag, som kan hives fra hinanden, og hver af dem kan bruges som selvstændige enheder til produktion af Kombuchadrik. Hvis kulturen synker til bunds i beholderen, vil der danne sig en ny kultur på overfladen af teen.64
Næringsopløsningen skal ernære mikroorganismerne i Kombuchakulturen, ikke os. Vi må derfor hovedsageligt tilberede næringsopløsningen i overensstemmelse med gærcellernes behov (bakterierne ernærer sig for deres vedkommende delvist af gærcellernes stofskifteprodukter, delvist af selve næringsopløsningen). Mikroorganismerne behøver sukker for at blive aktiveret. I næringsopløsninger med lav koncentration af sukker, frigives der tilsvarende færre aktive stoffer. Sammenfattende udtrykt bliver sukkeret `spist` af gærcellerne.70
Du kan bruge et kaffefilter til at filtrere drikken igennem, når den er færdig. Drikken vil være næsten helt klar, hvis du bruger den metode. Alle restprodukter vil blive opfanget af filteret, men det bliver tilstoppet meget hurtigt og skal udskiftes hyppigt, når der filtreres større mængder. I stedet for kan du bruge foldede filtre. Du folder et stort stykke filtrerpapir (kan anskaffes på apoteket) i en harmonikalignende facon, og når det er udfoldet, får du et større filtreringsareal. Kemikere filtrerer større mængder af væske på denne måde.92
Når teen er klar, og smager noget i retning af æbleeddike eller en tør hvidvin, bør den, hvis den ikke skal bruges med det samme, opbevares så køligt som muligt på flasker. Nogle fylder flasken helt op til toppen for at undgå yderligere syredannelse og kulturvækst. Andre foretrækker ikke at fylde flaskerne helt op, fordi drikken fortsætter med at arbejde, selv i flasker der er fyldt helt op, og gennem opbygningen af kulsyre kan der udvikles alt for meget tryk, som kan forårsage, at flaskerne springer. Af denne grund foretrækker flere at bruge flasker, som kan proppes, sådan at korkproppen kan springe af i nødstilfælde, hvis der udvikles alt for meget tryk.106
Når teen er klar, og smager noget i retning af æbleeddike eller en tør hvidvin, bør den, hvis den ikke skal bruges med det samme, opbevares så køligt som muligt på flasker. Nogle fylder flasken helt op til toppen for at undgå yderligere syredannelse og kulturvækst. Andre foretrækker ikke at fylde flaskerne helt op, fordi drikken fortsætter med at arbejde, selv i flasker der er fyldt helt op, og gennem opbygningen af kulsyre kan der udvikles alt for meget tryk, som kan forårsage, at flaskerne springer. Af denne grund foretrækker flere at bruge flasker, som kan proppes, sådan at korkproppen kan springe af i nødstilfælde, hvis der udvikles alt for meget tryk.106
Når teen er klar, og smager noget i retning af æbleeddike eller en tør hvidvin, bør den, hvis den ikke skal bruges med det samme, opbevares så køligt som muligt på flasker. Nogle fylder flasken helt op til toppen for at undgå yderligere syredannelse og kulturvækst. Andre foretrækker ikke at fylde flaskerne helt op, fordi drikken fortsætter med at arbejde, selv i flasker der er fyldt helt op, og gennem opbygningen af kulsyre kan der udvikles alt for meget tryk, som kan forårsage, at flaskerne springer. Af denne grund foretrækker flere at bruge flasker, som kan proppes, sådan at korkproppen kan springe af i nødstilfælde, hvis der udvikles alt for meget tryk.106
Bemærk, at der skal bruges syltede frugter. Det er ikke tilrådeligt at lade frisk, ukogt frugt gære i væsken. Du løber den risiko, at du får uønskede bakterier og vildgær ind i kulturen.120
Frisk, ukogt frugt kan dog bruges, men skal først tilføres, når drikken er færdig til at komme på flasker. Du kan tilsætte nogle få hindbær eller nogle få kirsebær, brombær etc., eller hvad der nu er til rådighed i haven på det givne tidspunkt. Drikken tiltager sig en smule af frugtsmagen og får en anden farve til en forandring. Eller prøv at komme et par friske hyldebærblomster ned i flaskehalsen til drikken. På den måde får teen en speciel karakteristisk, svagelig, tør smag, som minder om "hyldeblomst champagne. Du kan også, efter at have kommet drikken på flaske, komme en dessertske rosiner ned i flasken. Drikken gærer så igen.122
Gennem sådanne variationer og eksperimenter kan man afveksle smagen og således fortsat stimulere glæden ved at drikke Kombucha. Men vær opmærksom på, at du kun må tilføre de nævnte ting til den færdiggærede drik, så der ikke slipper uønskede bakterier ind.124
Der er mange veje 128
More Top of section