Naturmedicin og sundhedsdrik fra Det Fjerne Østen |
|
Hvor meget Kombucha må/skal man drikke Her kan du læse om dosis til voksne og om børn, gravide og ammende mødre må drikke Kombucha. Drikken blev tidligere mest nydt som en forfriskning på grund af dens aromatiske smag. Den smager vidunderligt, en anelse skarpt, næsten som en let, tør hvidvin, æblecider eller frugtvin. Mange steder blev den kaldt for "tea kvass". Den fik sit navn fra et produkt, som i Rusland er kendt og elsket vidt omkring som "kvass". Ordet "kvass" kommer fra russisk og betyder "syre". Den gærede kvass-drik beskrives som en let syrlig øl, som i Rusland fremstilles af rugmel og malt eller af klid og mel eller af sort brød og æbler, som gærer i vand, hvortil der tilsættes forskellige andre ingredienser. Syren i kvass er primært mælkesyre, der, som det er velkendt, har en gavnlig virkning på fordøjelsessystemet. Før i tiden fik næsten hver patient på de russiske militærhospitaler en liter kvass dagligt. Selv om syrerne i Kombucha er af en anden slags, og selv om drikken ikke indeholder de samme bestanddele som den russiske kvass, er det naturligt og forståeligt, at man i mangel af bedre også kaldte Kombucha for kvass. Udover at være en forfriskende drik, har te-kvass, d.v.s. Kombucha, været lovprist i århundreder som hjemmemedicin mod alle slags sygdomme. De mange publikationer om emnet nævner dette gang på gang. I den omfattende verdenslitteratur om emnet findes der få anvisninger på, hvor meget Kombucha man skal drikke og hvornår. En af de få forfattere, som giver mere præcise råd, er Dr. Mollenda. Han skrev i 1928: Nogle foreslår en daglig dosis på ½ til ¾ liter og at den indtages sådan: drikken sies og drikkes afkølet to til tre gange om dagen, et glas efter frokost og et efter aftensmaden, eventuelt også et glas efter morgenmaden, 2½ dl hver gang. En anden læge har givet følgende anvisninger: "Man bør drikke 1 til 2 kopper eller vinglasfulde om dagen, et på en tom mave om morgenen og et efter frokost og aftensmåltidet. Ifølge velunderrettede kilder fulgte en læge i Tyskland denne anvisning som led i behandling af kræft i forstadiet, Han ordinerede 3 gange ¼ liter Kombucha om dagen (+ mutaflorkapsler) og, ifølge andre kilder, ½ liter om dagen. Behandlingsprogrammet for kræft i udbrud omfattede 1 liter Kombucha om dagen (+ Kombuchadråber, Mutaflorkapsler, Gelum oral rd (+) dråber og Colibiogen ampuller). Andre igen anbefaler at drikke et glas hver morgen på tom mave. Den aftappede mængde skal straks erstattes med frisk næringsopløsning (te + sukker). Men da der med denne fremgangsmåde vil være en stor mængde ugæret sukker til stede i drikken, er dette nok ikke den bedste metode. De lokale brugere i Rusland, Japan, Indien o.s.v. drikker tilsyneladende 1/3 liter om dagen. Og det er nok den dosis, der kan anbefales, fordi de positive virkninger, oplevet af folk fra disse nationer, bygger på denne dosis. Hvis du ønsker at følge denne anbefaling, skal du drikke 1 dl, 3 gange om dagen et glas om morgenen på en tom mave, ca. 10-15 minutter før morgenmaden, et glas før eller efter frokost, og det sidste glas om aftenen, lidt før du går i seng. På den anden side er der andre som drikker større mængder, også mellem måltiderne, og som føler sig godt tilpas med det. Hvorfor skal det første glas tages om morgenen på tom mave og de andre glas efter måltiderne? Det formodes, at flere eksperter ved at anvende denne dosis ønskede at få så mange virkninger som muligt ud af alle de forskellige stoffer, som findes i Kombucha. Det er kendt i farmakologien, at optagelse af visse aktive stoffer i blodet eller lymfebanerne reduceres, hvis de tages før måltiderne, f.eks. visse svampe. På den anden side bør andre aktive stoffer tages på en tom mave, f.eks. antibiotika. Som vi ved indeholder Kombucha mange forskellige stoffer. Den lille mængde antibiotiske stoffer i Kombucha optages mest virksomt, hvis drikken tages om morgenen på tom mave, hvorimod de organiske syrer får en bedre funktion på fordøjelsesprocesserne, hvis drikken tages efter de større måltider om middagen og aftenen. Men, man bør ikke gøre sig afhængig af hverken den ene eller anden metode. Vores krop er i sig selv et godt barometer, hvis vi forstår at opfange dens signaler og tolke dem rigtigt. For eksempel siger nogle brugere, at det giver dem "gåsehud" indvendig, hvis de skal drikke et glas Kombucha før morgenmaden. Så de drikker deres første glas i løbet af morgenen på en delvis tom mave. Men det første andre gør, når de står op om morgenen, er, at tage et glas Kombucha. Og til trods for de forskellige måder at tage drikken på, føler begge brugere sig godt tilpas. Kombuchaens gavnlige virkninger, selv i alvorlige og langvarige sygdomstilfælde, vil almindeligvis vise sig efter 4-6 ugers kontinuerlig indtagelse. Adskillige brugere har bemærket positive virkninger på deres almindelige velbefindende allerede efter 2 dage. Andre brugere meddeler, at den velgørende virkning først viser sig efter en periode på 1 til 2 år. Almindeligvis er det nødvendigt at indtage drikken over længere perioder. En læge har foreslået, at det bedste man kunne gøre f.eks. var, at tage Kombucha i 2 måneder og så holde en pause på 1 måned for at forhindre immunitet. Alt behøver en stimulation, men vedvarende stimulation fører til sløvhed. Denne interval-teori er i øjeblikket kun en arbejdshypotese, og nævnes kun for fuldstændighedens skyld. Den følgende observation er grundlag for ovenfor nævnte teori: selv i gamle dage bemærkede man, at tilbagevendende, hyppig indtagelse af forskellige stoffer nedsætter deres virkning. Længden af virkningen nedsættes og på samme tid bliver virkningen kortere. For at opnå den samme virkning igen, skal dosis forøges eller stoffet skal tages hyppigere. Du kan kalde dette fænomen for en slags immunitet, en tiltagende immunitet. Dette vanedannende træk virker imidlertid ikke på samme måde for alle stoffer. Der er stoffer, hvis effektivitet formindskes, når de tages over en længere periode, mens der er andre, hvis effektivitet forbliver konstant, uafhængig af dosis. Der findes ingen tilfredsstillende undersøgelser omkring vanedannende stoffer i Kombucha, men fakta er, at du kan drikke Kombucha i årevis og fortsat nyde det velbefindende, som den giver.
|
Alder |
Dosis |
Over 18 år | Fuld dosis som forældrene |
15 17 år | ¾ dosis |
10 14 år | ½ dosis |
5 9 år | 1/3 dosis |
3 4 år | ¼ dosis |
1 2 år | 1/10 1/5 dosis |
Voksen dosis: normalt 1 dl, 3 gange dagligt
Jack Barclay tilføjede: " Jeg advarer folk mod at give Kombucha te til børn under 1 år. Læger råder normalt til, ikke at give honning til spædbørn under 1 år. Bakterierne og enzymerne i honningen virker for stærkt på fordøjelses- og immunsystemet, som ikke er fuldt udviklet Denne advarsel gælder for alle "levende" fødevarer, eks.vis kefir, sauerkraut, soja etc.. Efter at barnet har forladt livmoderen fortsætter de indre organer med at vokse og udvikle sig. Kombucha te indeholder også bakterier og enzymer, som kan indvirke hårdt på et spædbarns tarmkanaler, som er under udvikling. Kombucha har afførende egenskaber som kan virke stærkt på en lilles tarmkanaler. Jeg vil ikke anbefale brugen af Kombucha te til nyfødte under 1 år. Jeg tror, som en tommelfingerregel, at når spædbarnet er gammelt nok til at få honning, så er det også gammelt nok til at få Kombucha te."
Udfra ovenstående anvisninger bør man straks ophøre med Kombucha, hvis man bliver gravid, så stofferne derfra hurtigst muligt kommer ud af kroppen. Kombucha optages i modermælken, så også ammende mødre bør afholde sig fra at drikke Kombucha. Men ingen regler uden undtagelser. Hvis man vælger at fortsætte med at drikke Kombucha under graviditeten/amningen, fordi der findes mange gode stoffer (vitaminer og celleopbyggende stoffer) i Kombucha, som også udfødte/spæde kan have gavn af, bør man med fornuften i behold alene indtage ganske små mængder, eks.vis et snapseglas om dagen.
Anbefalinger
Ved alle indtagelser, herunder medicin og fødevarer,
varierer mængden, fra person til person. Men, retningslinjerne er
enkle.
Hvis du har en kronisk sygdom, skal du begynde med mindre end de følgende
anbefalinger men ende med at drikke mere, hvis du kan.
For en rask person eller andre som ikke er kronisk syge, gælder disse retningslinjer:
Start
Når du begynder med at drikke Kombucha te skal du drikke
et halvt glas (ca 100ml eller mindre) pr. dag. Du skal drikke dette om
morgenen ca. 15 minutter før morgenmaden.
Efter en uge
Hvis alt forløber godt, uden at du har mærket nogle bivirkninger,
eks.vis i form af toiletbesøg 4 gange dagligt for at komme af med
afføring o.lign, så er det til til at forøge din daglige
dosis. Begynd med at tage yderligere et halvt glas om aftenen - lige efter
dit hovedmåltid.
Efter fjorten dage
Hvis alt fortsat er i orden, kan du forøge din dosis igen.
Prøv at drikke et fyldt vineglas (ca. 150ml) begge gange.
Efter tre uger
Du kan nu tage yderligere et tredje glas Kombucha til din mad
- drik det til frokost eller om eftermiddagen.
Generelt
Som med alt, hvad du indtager, skal du være opmærksom
på, hvordan din krop reagerer, således også på
te'en. Hvis der er nogen bivirkninger, skal du prøve at nedsætte
mængden.
Du finder måske ud af, at du kun behøver mindre end tre glas om dagen. Andre folk tåler at drikke op til en liter om dagen! Enhver har sine egne grænser.
Så du skal bare finde frem til den mængde, som passer dig.
Når du begynder at drikke Kombucha
Du vil sandsynligvis finde at transpiration og afføring
lugter noget mere. Dette er kun kortvarigt og normalt, så bliv ikke
bange.
Det skyldes, at giftstoffer bliver udskilt af din krop. Drik mere almindeligt vand hver dag, dette vil hjælpe.
Drik mere vand
Det er en god idé at drikke betydeligt med vand som en almindelig
del af din kost, specielt når du indtager et stof (Kombucha), som
udskiller gifte fra din krop.
Det anbefales almindeligvis, at du drikker ca. 2 liter vand om dagen.
Det lyder måske af meget, men hvis du tænker nærmere over det, hvor meget væske er der så ikke i en enkelt sodavand.
Du vil finde ud af, at det er ikke så vanskeligt som det først ser ud til.
Gå ikke Panik! - Det er kun en 'helbredende
fase'
Når du første begynder at drikke Kombucha, kan det
se ud som om din sundhedstilstand bliver "dårligere" i
stedet for bedre.
Sygdommen, du lider af, kan blive mere heftig. Der er sandsynligvis kun tale om en 'helbredende fase' og det er almindeligt for kroppen at reagere sådan.
Du skal bare nedsætte mængden på den Kombucha du drikker og så langsomt, gradvist forøge mængden.
Hvem
bør ikke drikke Kombucha?
Uddrag fra: "Kombucha
Tea ...all you need to know"
Jeg vil her give en kort beskrivelse af, hvem der kan
drikke Kombucha og nogle mulige undtagelser for dem, som skal være
forsigtige, så den enkelte kan beslutte sig til, om man bør
drikke den.
Hvem kan drikke Kombucha
De fleste mennesker kan drikke Kombucha uden særlige, kendte problemer
og med masser af vidunderlige fordele. Det er lettere at se på,
hvem der ikke må drikke den eller skal være forsigtige med
at drikke den.
Skal du undgå at drikke Kombucha?
"Læger gøre ingen skade"
Selvom jeg ikke er læge, har jeg beskæftiget mig med sundhed
siden 1989, og. har lært at være forsigtig i sundhedsspørgsmål;
nogle folk vil mene, at jeg overreagerer.
Her vil jeg nævne nogle få grupper som gør klogt i at konsultere deres læge inden de begynder at drikke Kombucha te:
Dem med dårlig leverfunktion - Kombucha er et meget kraftfuldt afgiftningsmiddel, som vil udskille gifte fra din krop, og som skal passere din lever på vej ud af kroppen. Hvis din lever ikke fungerer korrekt, kan det være uklogt at drikke Kombucha.
Mindreårige under 6 år - medens en ung krop udvikler sig kan den ikke modstå samme grad af tilskud og fødevarer som en voksen. Kombucha er meget stærk og bør ikke anvendes til mindreårige.
Gravide og ammende mødre - Begrundelsen er den samme som ovenfor. Næring fra moderen vil blive overført til det ufødte barn eller brystbarn.
Børn - Du må overveje fortynding af et barns Kombucha inden du givet det drikken. Den kan fortyndes med vand, afkølet te eller en passende frugtsaft.
Alkoholikere i afvænning - Mange afvænnede alkoholikere har haft stor gavn af at drikke Kombucha under deres afvænning. Men vær alligevel på vagt! Kombucha indeholder en lille mængde alkohol, normalt mindre end 1% vol. Enhver afvænnet alkoholiker ved, at selv et lille kvantum alkohol kan have en negative virkning på dem.
Sukkersyge - Jeg har fået personlige vidnesbyrd fra sukkersyge, som har opnået strålende resultater ved at drikke Kombucha. Jeg har kun en enkelt advarsel: Selvom det meste af sukkeret er konverteret til andre bestanddele under gæringen, resterer der lidt sukker i den færdige te. Vær opmærksom på dette når du sammensætter din diæt.
Hvis du ikke er sikker i din sag omkring Kombucha - konsulter din læge først!
|
||
Kombucha
indeholder utroligt mange stoffer, bl.a. mukoitinsulfat, som er
mikroskopiske byggesten for øjets glaslegeme. Hvem bør ikke drikke Kombucha?
|
©2002 e.fahlberg | e-mail: f@hlberg |