Naturmedicin og sundhedsdrik fra Det Fjerne Østen
 
 !  Mugproblemer
Kombucha kulturen forsvarer sig selv mod fremmede mikroorganismer, men til trods for dette, kan mug vokse frem på Kombucha kulturen.

 

Kombucha kulturen forsvarer sig selv mod fremmede mikroorganismer. Næringsopløsningens pH-værdi har en afgørende indflydelse på mikroorganismernes vækst. Reguleringen af en særlig passende pH-værdi er derfor af stor betydning og skal være i orden fra starten af gæringsprocessen ved at tilsætte en passende mængde syring.

Til trods for dette, kan mug vokse frem på Kombucha kulturen (selv om det er temmelig sjældent), på tilsvarende vis som ved andre fødevarer. Mug dannes specielt, hvor der er en åben mugkilde et eller andet sted i lokalet, eller hvor sporer på den ene eller anden måde får adgang til at sætte sig på kulturen. Jo værre vilkår, der gives gærcellerne og bakterierne i Kombucha kulturen, jo større er chancerne for mugdannelse.

Hvis mug viser sig kan det have mange årsager:

 1. Måske har der være mugsporer i de teblade, som du har anvendt.
  Det bedste er at anvende grøn te. Grøn te er fra den samme plante som sort te undtagen, at grøn te ikke har gæret. Grøn te indeholder mindre koffein og lidt mere garvesyre. Den grønne te tillæges mange sundhedsegenskaber. Så prøv at anskaffe grøn te hos din teforhandler.
 2. Næringsopløsningen skal være tilstrækkelig sur.
  Næringsopløsningen (den færdiglavede og sødede te) skal gøres tilstrækkelig syrlig. Kulturen beskyttes dermed mod ødelæggende mikroorganismer, inden den via gæringsprocessen selv får dannet de organiske syrer.
  Vigtigt!
  Hvis dette er din første Kombuchasvamp skal du tilføje den væske, som du modtog med kulturen i posen. Ved alle efterfølgende opsætninger skal du altid levne nok Kombucha drik, så du kan tilføje mindst (mere er bedre) en tiendedel (10%) af den færdige drik til den nye opsætning som startervæske. Hvis du ikke har modtaget en startervæske kan du i stedet for bruge omkring ½ til 1 skefuld eddike pr. liter te. Hvis du har problemer med mug kan du også tilføje nogle skefulde eddike.
 3. Kombucha holder af varme
  En rumtemperatur på 21° C er almindeligvis tilstrækkelig for Kombucha kulturens vækst. Den bedste temperatur er dog mellem 23° og 27° C.
 4. Måske kan din Kombucha kultur ikke lide den plads, hvor du har stillet den.
  Prøv at finde en anden plads.
  Køkkenet er ikke ideelt. Fed, dampmættet luft er skadelig for Kombuchasvampens vækst.
  Ethvert rum, hvor cigaretrøg eller lignende forekommer, er absolut bandlyst! Cigaretrøg forårsager mugdannelse på kulturens overflade.
  Sæt ikke gæringsbeholderen tæt på potteplanter. Jorden i disse kan indeholde ødelæggende bakterier.
 5. Måske har klædet, som du dækker beholderen med, for store huller.
  Beholderen skal dækkes med et rent klæde, for at forhindre støvpartikler i at komme ned i væsken. Måske er det klæde, som du anvender, for stormasket, så mugsporer (er til stede allevegne i luften) kan dale igennem klædet. Dæk beholderen med et klæde, som er finmasket. Det tilrådes at anvende et tøjlommetørklæde eller et viskestykke. Sæt et gummibånd omkring klædet på beholderen.

Hvis der dannes mug

Hvis der mod al forventning skulle danne sig mug, skal denne behandles på samme måde som ved mug på andre fødevarer.

Vask svampen omhyggeligt under rindende vand og forøg surhedsgraden med eddike. Læg eventuelt svampen natten over på en tallerken, dækket med eddike. Små mængder mug på svampen kan let fjernes ved at duppe de angrebne steder med almindelig eddike.

 

 !   Mug - Aspergillus

Mugdannelse
Muginficeret svamp

Læs her, hvordan du måler pH-værdien med lakmuspapir
Læs her om gæringsprocessen

©2002 e.fahlberg e-mail: f@hlberg
Alt om Kombucha