Alt om Kombucha  
Naturmedicin og sundhedsdrik fra Det Fjerne Østen
 
 !  Urte te/sort te

Til trods for fordelene ved at bruge sort te som næringsopløsning, er der en del mennesker, som bruger urte te til at lave Kombucha med, enten fordi sort te ikke falder i deres smag, eller fordi de udover Kombuchakulturens virkning også ønsker at tilføre urte teens terapeutiske værdi, eller af helt andre grunde.


Det er en kendsgerning, at Kombucha bedst trives med sukker i en opløsning af sødet, sort te. Men kulturen kan også startes op på et hvilket som helst andet afkog, som indeholder nitrogen, f.eks. citrus te eller te af jordbærblade.

En  god, vellugtende drik kan fremstilles af jordbærblade, hindbærblade, slåenblade og citrusblomster. Som grundregel skal der bruges 5 g til 1 liter vand.

Hvis du ikke ønsker at bruge sort te, kan du bruge industrielt fremstillet urte te, som retter sig imod leveren, nervøsitet eller fordøjelseskanalen, og du kan bruge forskellige sammensætninger af urter, f.eks. brændenælde med brombærblade, følfod, vejbred, tjørn, birkeblade, jordbærblade og citrusblomster. Til urte te skal du bruge to eller 3 teskefulde urter pr. liter.

De medicinske urter, som bruges til fremstilling af te for mave, galde og lever, kan imidlertid gøre stofskifteprocessen og formeringen af nye kulturer vanskelig på grund af indholdet af store mængder bitre olier. Til denne slags urter tilhører malurt, sweet calamus, gul ensianrod, tusindgylden, frø af mælketidsler og stjerneskærm.

Rosenhyben og frugt te er også meget velegnet og giver et tiltalende udseende og en behagelig smag, som også børn kan lide. Kulturmembranen  vokser imidlertid ikke så meget, når man bruger rosenhyben, som når man bruger forskellige sorte tesorter.

Imidlertid skal man ikke bruge tesorter, som indeholder for mange æteriske olier (f.eks. salvie, pebermynte, kamille og perikon), da sådanne teblandinger i længden kan forandre de aktive stoffer i Kombuchakulturen.

Naturligvis kan du sammensætte dine egne blandinger af forskellige slags urte te.

Følgende opskriftblanding  kan til fulde anbefales, hvis du ikke ønsker at bruge sort te:

Røllike30 gram
Mælkebøtte 20 gram
Brændenælde10 gram
Ulvefod10 gram

Blandingen giver en meget behageligt smagende drik. Du

kan få denne urteblanding lavet på apoteket eller hos en specialforretning med helsekost.Gode resultater opnåes også med den følgende teblanding, ved at blande de forskellige urter i lige forhold med hinanden:

 

Lige dele:
Røllike
Skovstjerne
Brændenælde
Oregano
M ælkebøtteblade
Skovmærke eller.blåbærblade, hindbærblade, brombærblade og solbærblade

 

Du kan lave andre teblandinger, som passer til din egen smag, f.eks.:

 

Lige dele:
Rosenhyben,
Brændenældeblade
Grøn te (eller grøn maté te).

Under alle omstændigheder er det altid bedst at tilføre din egen teblanding mindst en portion sort eller grøn te, da det giver den bedste næringsopløsning til Kombuchakulturen.

Teen kan med fordel også trække noget længere. Jeg har hørt én sige, at urte-teens plantedele først skulle filtreres fra efter en time.

Hvilke mangler er der ved urte te sammenlignet med sort te?

I de lande, hvor Kombucha kommer fra, siger den originale opskrift næsten altid, at udtrækket skal laves af sort te. Kombucha kulturen er faktisk ikke afhængig af denne substrat for at kunne trives og udvikles, men eksperimenter har ikke desto mindre vist, at sort te producerer den højeste koncentration af mælke- og druesukkersyre. Bortset fra den særlige smag og bestemte medicinske virkninger, er te vigtig for kulturen som kilde for mineralske næringsstoffer. Og i så henseende synes sort te at sørge for de bedste betingelser.

Purine-indholdet i sort te er kendetegnende for næringssubstratets bestanddele. Sort te har en særlig egnethed, fordi den har det højeste, rene indhold af purine, nemlig 2,108-4,108% af den tørrede vægt, incl. koffein. I plante- og dyreriget findes purine i større mængder som fysiologisk vigtige forbindelser, såsom urinsyre, som opbygger blokke af grundsyrer (guanine, adenine) og xanthine alkaloider (koffein, theophylline og theobromine). Kombucha kulturen er et samfund af levende objekter, som delvist er egnet til et næringsmiljø, rigt på purine, og som har behov for denne rigelige purinetilførsel for at opretholde sit eget stofskifte. På denne måde kan nedbrydningen af purine i det menneskelige stofskifte forklares, og det samme med urinsyrer, ved at drikke Kombucha.

Indholdet  af tannin i te spiller også en rolle for formeringen af zooglea (hinden på overfladen af næringsopløsningen). Ved et passende valg af tannin kan du få en kruset zooglea formering, som ser ud som indvolde i stedet for den sædvanlige glatte overflade.

Kombucha-dyrkere "begår ofte den synd" at bruge hyldeblomst te, kamille te og andre urteafkog i stedet for god kinesisk te, som alene indeholder den nødvendige purine, til næringsopløsningen. Den ønskede gæringsproces kan ikke finde sted under sådanne forhold og virkningerne udebliver.

I flere nylige tilfælde har man fulgt dannelsen af ethanol (ethyl alkohol), mælkesyre, glukonsyre og eddikesyre, såvel som nedbrydningen af glukose (dextrose), ved hjælp af fotometriske enzymtests. Det fremgik tydeligt af disse eksperimenter, at kombuchakulturen danner den højeste koncentration af mælke- og glukonsyre såvel som ethanol, når næringensopløsningen er lavet på sort te. Når man sammenligner resultaterne, kommer man til den konklusion, at sort te utvivlsomt er den bedste til næringsopløsningen.

Kombuchakulturens virksomhed efter en inkubationsperiode på 14 dage og de biokemiske forandringer der sker ved brug af andre substrater (mængden opgives i % gram pr. liter):

  Substrat

Mælkesyre

Glukonsyre

Eddikesyre

Ethanol

  Sort te
Lime blomster te
Pebermynte te
Coca-Cola
Øl

2,94
0,07
0,14
0,07
1,43

2,52
0,06
0,04
0,46
0,04

0,08
0,30
0,01
0,01
0,56

1,07
0,04
0,005
0,15
ej målt

 

På trods af ovenstående resultater står det stadig uklart for nogle, hvorfor sort te skulle være bedre. Nedenfor nævnes nogle af  grundene.

  1. Mange slags urte te indeholder flere flygtige olier og større mængder fenol end sort te. Disse bestanddele har en bakteriemæssig virkning (f.eks. bekæmper de bakterier), eller en bakterieforebyggende virkning (f.eks. forhindrer de bakterieangreb), og kan skade de bakterielle bestanddele i Kombucha kulturen. De flygtige olier lejrer sig på overfladen af gæringsvæsken. Det er der, hvor Kombucha kulturen flyder, eller, når den synker lidt ned, hvor en ny kultur danner sig. Så de flygtige olier kan indvirke direkte på Kombucha kulturen. De kan forandre den i det lange løb ved at standse udviklingen af de mindre, modstandsdygtige bestanddele i kulturmembranen.
  2. Urte te indeholder flere kimsporer end sort te. Via varmeprocessen under produktionen af sort te og via gæringen, bliver kimsporerne i sort te ødelagt og reduceret stærkt. På den anden side indeholder urte te en hel del kimsporer, specielt hvor den indeholder urter, som vokser tæt ved jorden. Den indeholder den del jordsporer, som spirer i den varme næringsopløsning. Jord er det naturlige hjemsted for de fleste mikroorganismer. Et gram god muldjord huser omkring en milliard mikroorganismer. Med andre ord: et fingerbøl muldjord indeholder forholdsmæssigt lige så mange mikrober, som der er mennesker til på vores planet.

    Disse mikroorganismer slipper ud i luften ved hjælp af vinden, men de findes i langt færre tilfælde på bladene af sort te, som høstes fra buske, som vokser til en højde af 1 til 1½ meters, end på planter, som gror tættere ved jorden. Du vil måske indvende: "Men disse kimsporer vil sikkert blive dræbt, når der hældes kogende vand over urte teen!" Ja, det er delvist sandt. De fleste bakterier og kim ødelægges ved kogepunktet, men mange først efter længerevarende kogning. Og selv da er der bestandige typer, hvis sporer ikke bliver ødelagt af kogning. Hvis du har mistanke om, at sådanne sporer er til stede i noget, som du ønsker at konservere, skal det varmes op til over 100° C, f.eks. i en trykkoger, som kan overstige det atmosfæriske tryk. Hvis dette ikke er muligt, skal du koge det flere timer i træk, eller koge det gentagne gange. Hvis nogle tilbageblevne sporer har sat spirer under afkølingen, vil de dannede formeringer blive ødelagt ved den anden eller tredje kogning. Noget lignende sker ved pasteurisering - som er gentagne opvarmninger, men kun ved 60-70° C.

For at summere op kan det siges, at sort te er neutral, og det lavere indhold af kimsporer er gavnlig for gæringsprocessen. Hvorfor skulle man så ikke bruge den? Videnskabelige eksperimenter har vist, at sort te i virkeligheden nedbryder kolesterol og andre fedtstoffer i blodet og kroppen. En undersøgelse heraf fandt senest sted i Finland, i marts 1987.


Her vil der komme en liste over:

Procentindholdet af æteriske olier i de normalt anvendte lægeurter.


 

 !  Sort te

Som et grundprincip anbefales det at bruge sort te, evt. i kombination med grøn te.

te si sort te
Hvilke tesorter er de mest anvendte?


Læs om urte te's virkning på
helvedesild

(Måske var det en idé at anvende de omtalte urter til brygning af Kombucha! )




©2002 e.fahlberg e-mail: f@hlberg