Naturmedicin og sundhedsdrik fra Det Fjerne Østen
 !  To-trins teknik til påfyldning af flasker.

Du kan bruge en to-trins teknik til påfyldning af flasker for at fuldende din KOMBUCHA gæring. Denne metode er ganske nem og tillader regulering af slutproduktet hen ad vejen for variationer i gæringsresultaterne.

På første trin anvendes plastikflasker til at opbevare gæringsvæsken i, med henblik på at opbygge kulsyre, typisk over et par dage efter at have afsluttet gæringen.

På trin to bruger du glasflasker med plastiklåg til at gemmedin Kombucha på, indtil du er klar til at drikke den.

En hvilken som helst flaskestørrelse kan anvendes. Du kan bruge halvliters plastikflasker og almindelige sodavandsflasker. På denne måde har du et forhold på ca. 2:1 når du overhælder fra plastik til glas. De ca. 2,5 dl. er ideelle portioner til lagring og halvliters plastikflaskerne er nemme at håndtere, og de sikrer den korrekte mængde ved omhældning - intet spild og ingen luftrum.

Her er proceduren:

1. Grovfiltrer den færdiggærede portion. Groft, fordi du egentlig ikke vil fjerne alt, kun "det uønskede". Nogle gærrester skal passere igennem for at kunne udvikle kulsyre. Du kan anvende et papirshåndklæde, men strømpebukser eller linned er lige så godt.

Det er bedst, hvis det gærede filtreres på een gang for at opnå et ensartet resultat. Hvis du brygger ca. 5 liter af gangen, filtrerer du halvdelen over i en 2 liters kande, som du så kan bruge som karafel til omhældning på de enkelte halvliters flasker. Og gæt hvad du måske vil erfare? Efter lagring kan de flasker, som indeholdt den første halvdel, indeholde mindre kulsyre, medens den anden halvdel kan indeholde lige så meget kulsyre som i en øl. Dette skyldes de flere gærceller, som opsamles i filteret og presses igennem, jo nærmere du kommer bunden af gæringsbeholderen.

Bemærk: Se tips til højre om, hvad du kan opnå, hvis du fortsat filtrerer halvdelen på een gang

2. Efter at KOMBUCHA'en er blevet filtreret fyldes plastikflaskerne op til randen, med så lille et luftrum som muligt. Ved lukning trykker du blidt på flasken for at fjerne overskudsluften, og medens flasken er klemt, skrues låget til.

3. Opbevar flaskerne ved stuetemperatur og kontroller hver dag ved at klemme flaskerne for registrere trykket. En god bryg vil gøre flaskerne hårde (som en basketbold), på en eller to dage. Hvis der ikke er nok aktive gærceller kan dette tage næsten en uge.

4. Når først flaskerne har opbygget et tryk, skal du afkøle dem et par dage for at nedsætte gærcellernes aktivitet og reducere trykket. Dette gør det lettere at omhælde til glasflasker.

5. Efter at flaskerne har stået køligt nogle få dage, hældes indholdet over på glasflasker. Når du hælder, skal du gøre det forsigtigt, så du undgår at få bundfaldet med gærrester med over. (derres arbejde er udført.)

Læg omhyggeligt mærke til randen af plastikflasken medens du hælder. God kulsyring skal vise sig som små bobler omkring flaskeranden, medens du hælder. Dette er dit eneste fingerpeg, da du ikke hælder så hurtigt, at du kun ser skum under omhældningen.

Forsøg ikke at levne et luftrum. Hvis du må kassere for meget bundfald og ikke kan fylde en flaske, kan du fylde op med noget andet passende - Kombucha, vin, øl, æblejuice. Det betyder ingenting, medmindre du er nødt til at fylde efter med mere end de sidste par milimeter i flaskehalsen. Men, jo mindre luft der er tilstede, jo mere stabil vil bryggen holde sig.

 

 !   Særlige forholdsregler

Eddikesyrebakterier
Gærceller
Koffein
Kulsyre



TIP!
Undgå helst plastik til langtidsopbevaring - smagen er ikke den samme efter få uger. Når du åbner en plastikflaske til omhældning og ikke ser nogle bobler, kan du lave ingefær-Kombucha ved at tilføje et par skiver ingefærrod til glasflasken. Ingefæren vil producere betragteligt mere kulsyre med tiden og afhjælpe den flade smag i bryggen. Det smager også storartet. Hvis du tilføjer ingefær til bryg med nok kulsyre kan drikken nogle gange blive for mousserende til at nyde. Eller værre, den bruser over ved åbning, hvorved halvdelen går til spilde. Måske bliver din favoritdrik ingefær-KOMBUCHA. Hvis du fortsat filtrerer halvdelen på én gang, vil du uvægerligt næsten altid få lavet halvt ingefærøl og halvt ordinær Kombucha som slutresultat. Men du skal ikke bruge ingefær-Kombucha som startervæske, da den vil dræbe bakterierne. Når du åbner den første plastikflaske for at hælde om, er det passende at foretage en smagstest. Hvis du synes den er for sur kan du tilføje lidt frugtsukker som sødning. Men vær forsigtig og sparsom med det, for hvis kulsyreindholdet er højt, vil der udvikles meget skum, så snart du tilsætter frugtsukkeret. På dette tidspunkt er det også passende at tilføje andre smagsstoffer end ingefær, eks.vis banan, æble, vanilje, etc. Tørret frugt er at foretrække frem for frisk, da der er mindre chance for at få en inficering, som danner ildesmagende stoffer.



©2002 e.fahlberg e-mail: f@hlberg
Alt om Kombucha