A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z ÆØÅTilføj

Emne:Kolesterol
Info:Fedtagtigt stof (lipid), der hører til steroiderne, en gruppe stoffer, hvis molekylskelet består af tre seksledede og en femleddet kulstofring. Kolesterol indeholder desuden en alkoholgruppe (-OH) og kan derfor forbinde sig med fedtsyrer til en slags salte, der betegnes kolesterolestere.

Kolesterol forekommer i alle væv og indgår i cellemembranens struktur.I blodet fungerer det som transportstof for fedt, især umættede fedsyrer. Og endelig er kolesterol udgangsstof for opbygningen af galdesyrer, binyrebarkens og kønskirtlernes hormoner samt for dannelsen af D-vitamin i huden. Især æggeblomme er rig på kolesterol, men tilførsel af stoffet med føden er ikke nødvendig. Organismen syntetiserer selv kolesterol i fornødent omfang, hovedsagelig i leveren, og afpasser produktionen efter tilførslerne.
Kolesterolkoncentrationen i blodet stiger med alderen, og da de aflejringer, der dannes i pulsårenes vægge ved åreforkalning, fortrinsvis består af kolesterol, har man tænkt sig, at fødens indhold af kolesterol og mættede fedsyrer kunne være af betydning for udviklingen af denne sygdom.
Kolesterol stammer fra det græske "chole", galde, og stereos, fast.

RET SLET