A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z ÆØÅTilføj

Emne:Glykogen
Info:Sammensat kulhydrat (polysakkarid), der fortrinsvis findes i leveren og musklerne. Glykogen betegnes undertiden som dyrisk stivelse, fordi det ligesom stivelse er opbygget af kæder af glukosemolekyler. Det adskiller sig fra plantestivelse derved, at glukosekæderne er stærkt forgrenede, hvilket er af betydning for dets funktion i organismen. Glykogen er den form, hvori glukose oplagres i legemet. I blod og vævsvæske findes kun ci. 10 g glukose, og denne mængde kan under kraftigt muskelarbejde kun dækkke energibehovet i få minutter. Når forbruget får glukosekoncentrationen i blodet til at falde, omdanner leveren glykogen til glukose, der afgives til blodet; den omvendte proces forløbet, når der er glukoseoverskud i blodet. Processerne formidles af enzymer, der fraspalter eller tilkæder glukosemolekyler til glykogen molekylets kædeender, og takket være de mange forgreninger forløber processerne hurtigt. Glykogenmolekyer har derfor ikke nogen bestemt størrelse, men er under stadig opbygning og nedbrydning. Leveren indeholder ca. 100 g glykogen, musklerne i alt mellem 200 og 400 g.

RET SLET